Op dinsdag 16 juli 2019 vond er een gedeeltelijke maansverduistering plaats die zichtbaar was in grote delen van de wereld, waaronder Europa, Afrika, Australië en delen van Azië en Zuid-Amerika. Dit fenomeen treedt op wanneer de aarde zich tussen de zon en de maan bevindt, waardoor de aarde de maan gedeeltelijk in de schaduw plaatst.

Twee derde bedekt

De maansverduistering begon rond 21:00 uur Nederlandse tijd en duurde tot ongeveer 00:00 uur. Het hoogtepunt van de verduistering vond plaats om ongeveer 23:30 uur. Tijdens het hoogtepunt was ongeveer twee derde van de maan bedekt door de schaduw van de aarde.

50e verjaardag Apollo 11

Het bijzondere van deze maansverduistering was dat deze plaatsvond op de vijftigste verjaardag van de lancering van de Apollo 11-missie, die de eerste mens op de maan zette. Dit gaf de maansverduistering een extra historische dimensie.

Veel mensen over de hele wereld keken naar de maansverduistering en maakten foto’s van het fenomeen. Sommige van deze foto’s waren adembenemend en lieten de schoonheid van de maansverduistering zien. Anderen gebruikten de maansverduistering als een kans om meer te leren over astronomie en de wetenschap achter dit natuurlijke fenomeen.

Wetenschappelijk

Maansverduisteringen zijn niet alleen interessant om naar te kijken, maar ze bieden ook wetenschappers de mogelijkheid om meer te leren over de maan en het zonnestelsel als geheel. Door te bestuderen hoe het licht van de zon wordt geblokkeerd door de aarde en hoe dit van invloed is op de maan, kunnen wetenschappers meer te weten komen over de samenstelling van de maan en de atmosfeer van de aarde.

In feite is de maan een van de meest bestudeerde hemellichamen in ons zonnestelsel en heeft het ons veel geleerd over de geschiedenis en evolutie van ons zonnestelsel. Maansverduisteringen zijn slechts een van de vele manieren waarop wetenschappers de maan blijven bestuderen en leren over ons universum.

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *